Tips Aman Melakukan Perjalanan Jauh di Tengah Wabah Coronavirus

Sebaiknya, anda tidak perlu melakukan perjalanan ke negara-negara yang sudah dijangkiti virus. Tetapi jika anda perlu, berikut adalah persediaan yang diperlukan agar rancangan perjalanan anda tidak berakhir dengan masalah kesihatan

Sekiranya anda terpaksa mengunjungi bandar China selain Wuhan dan beberapa bandar di negara lain yang telah dijangkiti virus, sangat disarankan untuk menjaga kesihatan dan kebersihan badan anda untuk mengelakkan risiko Novel coronavirus.

Berikut Empat Tip Melakukan Perjalan Jauh Ditengah Wabah Corona

1. Berunding dengan dokter sebelum masuk negara yang dijangkiti wabah tertentu sangat penting. Biasanya, konsultasi ini dilakukan sekurang-kurangnya 4-8 minggu sebelum perjalanan, terutama bagi anda yang tinggal lebih dari 2 minggu di kawasan tujuan.

Walaupun anda yang baru mendapat maklumat perjalanan terakhir masih boleh berjumpa dokter.

Rundingan ini akan membuat anda lebih memahami mengenai wabak coronavirus. Di samping itu, dokter boleh menentukan jenis vaksin yang diperlukan, peralatan perubatan asas, dan ubat-ubatan yang mungkin diperlukan mengikut keadaan anda.

Dengan cara itu, anda dapat melakukan perjalanan dengan selamat semasa wabah pandemi. Jangan lupa untuk menambah pandangan mengenai jurnal coronavirus atau maklumat resmi lain.

2. Hindari habitat satwa liar

Setelah berunding dengan dokter, tip lain untuk perjalanan yang aman semasa pandemi adalah untuk menghindari tempat-tempat di mana hidupan liar, seperti kawasan di mana haiwan disembelih, seperti ladang dan pasar hewan hidup dan ikan dan pasar hewan laut.

Sekiranya anda terpaksa mengunjungi tempat-tempat yang disebutkan di atas, cubalah hindari hubungan langsung dengan hewan.

Sekiranya ini berlaku, cubalah untuk tidak menyentuh tangan yang tercemar ke bahagian vital, yaitu mata, hidung, dan mulut. Untuk menjadikannya lebih aman bagi anda dalam perjalanan semasa pandemi koronavirus dan mengunjungi kawasan hidupan liar, selalu pakai sarung tangan.

3. Jangan lupa untuk mencuci tangan
Tip yang paling penting untuk selamat dalam perjalanan semasa wabah covid adalah mencuci tangan. Jangan sekali-kali memandang rendah kekuatan mencuci tangan sebelum dan selepas melakukan apa-apa untuk mengelakkan penularan virus.

Ini kerana virus itu dapat ditransfer antara manusia melalui kegiatan harian, seperti berjabat tangan, menyentuh wajah, atau permukaan lain.

Oleh itu, mencuci tangan dengan betul dan betul sangat diperlukan, terutamanya semasa wabak penyakit.

Sekiranya mencuci tangan dengan air suam dan sabun tidak mungkin, cubalah selalu membawa pembersih tangan yang mengandungi alkohol untuk menjaga kebersihannya.

Kaedah yang mudah dan mudah ini dapat mengurangkan risiko sakit ketika dalam perjalanan, terutamanya semasa wabak koronavirus.

4. Gunakan Masker
Menggunaan masker setiap kali anda pergi ke luar adalah salah satu petua untuk melakukan perjalanan semasa wabak koronavirus.

Kaedah ini cukup membantu kerana penyebaran coronavirus serupa dengan virus selesema. Virus ini dapat menyebar di udara melalui tetesan ketika orang yang dijangkiti batuk, bersin, atau bercakap.

Sekiranya anda berada di dekat orang yang dijangkiti, potensi untuk menghirup titisan secara langsung sangat besar. Selain itu, air orang yang dijangkiti juga dapat menempel ke permukaan objek lain, seperti telefon, yang dapat memindahkan ke mata atau hidung anda.

Memakai masker sekurang-kurangnya dapat mengurangkan risiko titisan ini sampai ke mulut dan hidung anda. Dengan cara itu, anda dapat melakukan perjalanan dengan selamat semasa wabah coronavirus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *