Mengira Peluang Pot di Texas Holdem

Poker, seperti mana-mana bentuk perjudian, mempunyai unsur keberuntungan yang terlibat. Sebagai pemain poker yang berjaya, adalah tujuan kita untuk meminimumkan keberuntungan sebanyak mungkin, berusaha untuk bertaruh secara agresif ketika kita berada di depan dan melipat kad kita ketika kita berada di belakang. Salah satu kemahiran utama yang perlu diketahui ketika melipat tangan imbang spekulatif adalah kemampuan untuk mengira peluang pot.
mengira-peluang-pot-di-texas-holdem
Pertama, hitung kemungkinan pot “meletakkan” anda. Katakan anda bermain pot melawan pemain pro di pokerlegenda dan sudah ada 100 dalam pot dan anda perlu memanggil pertaruhan 10 untuk melihat kad seterusnya, maka anda akan mendapat peluang pot 10: 1. Anda mempertaruhkan panggilan 10 untuk berpeluang memenangi 100 yang sudah ada di pot. Sekiranya terdapat 100 dalam pot dan anda memerlukan 20 untuk melihat kad seterusnya, maka anda akan mendapat peluang pot 10: 2 atau 5: 1 untuk dipermudahkan.

Kedua, hitung kemungkinan benar-benar memukul tangan anda. Ini dilakukan dengan membandingkan jumlah kad yang tidak dapat dilihat dengan yang anda hadapi. Sekiranya anda berada di bawah giliran giliran di Texas Hold’em, maka anda “tahu” 6 kad pada ketika itu (2 kad poket anda + 4 di papan tulis). Itu bermakna ada 46 kad yang tidak diketahui. Daripada jumlah itu, 46, sembilan orang berpakaian dan akan memberikan kelengkapan sementara tiga puluh tujuh tidak akan menolong anda. Peluang anda untuk membuat flush adalah 37: 9. Ringkasnya, anda melihat peluang 4: 1 untuk tidak memukul.

Akhirnya, bandingkan kemungkinan pot dengan kemungkinan sebenar anda memukul tangan. Sekiranya peluang di pot lebih besar, maka anda boleh memanggil dengan selesa, dengan mengetahui bahawa anda akan menjana wang dalam jangka masa panjang permainan ini. Contohnya, ada 10 di dalam periuk dan anda memerlukan 1 untuk membuat undian flush yang kami nyatakan. Kami tahu bahawa anda 4: 1 daripada benar-benar memukul tangan anda, jadi anda akan kehilangan 4 kali dengan bayaran 4, dan menang sekali, memenangi 10, untuk keuntungan 6. Sebaliknya, katakan hanya 2 di dalam periuk, dan anda memerlukan 1 untuk menelefon. Peluang flush masih sama. Anda akan rugi 4 kali, berharga 4, dan menang sekali, memenangi 2 dalam pot, dengan kerugian – 2 !!

Sekiranya anda melihat poker sebagai permainan sepanjang hayat, dan bukan perjudian, anda akan selalu mempertimbangkan kemungkinan besar ketika membuat keputusan dengan keputusan seri. Anda akan membuat panggilan ini berkali-kali sepanjang karier poker anda, dan jika anda secara konsisten menelefon ketika peluang pot betul, anda akan menunjukkan keuntungan, walaupun menentang pro. Sekiranya anda secara konsisten memanggil ketika peluang pot tidak betul, tetapi walaupun anda akan menang satu atau dua, anda akan menunjukkan kekalahan jangka panjang dalam permainan, tidak kira seberapa buruk pemain lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *